foto-header
Nederlandse vlag Engelse vlag
Nieuws

RescueNet cursus wederom succesvol

Vorig jaar oktober trokken verschillende leden van RescueNet Europe uit naar Sumatra om aldaar hulp te gaan verlenen aan de slachtoffers van een zware aardbeving. Deze beving van 7,6 op de schaal van Richter veroorzaakte enorme schade maar gelukkig relatief weinig dodelijke slachtoffers. De aardbeving die vervolgens in januari 2010 Haïti ten deel viel, met een kracht van 7,3 op diezelfde schaal had duidelijk veel desastreuzere gevolgen. Maar liefst zo’n 230.000 mensen lieten het leven hierbij en is het land de ‘schok’ nog lang niet te boven. Ook hier zijn RescueNet Europe leden aktief geweest.

 Met deze rampervaringen werd afgelopen oktober wederom een RescueNet cursus aangeboden voor Jeugd met een Opdracht-ers die als Christelijke hulpverlener in rampgebieden met de ‘rapid response’ teams van RescueNet mee willen gaan. Een groep van 12 deelnemers die in het normale leven in 8 verschillende landen aktief zijn, kwamen naar Heerde om deze intensieve, 2 weken durende, cursus tot een goed einde te brengen. Met name de opgedane ervaringen in Sumatra en Haïti spraken de deelnemers heel erg aan en maakten hen duidelijk dat RescueNet wel degelijk een verschil kan maken in het ‘ingestorte’ leven van slachtoffers van de ramp. Eén van hen verwoordde het aldus:” De RescueNet cursus was een geweldige ervaring. Het leerde me hoe ik praktisch uit kan reiken naar hen die lijden in  rampgebieden en God’s liefde juist zó nodig hebben. De lessen waar zeer praktisch, iets waar ik van hou. Vooral de verhalen en foto’s van de RescueNet akties in Sumatra en Haïti maakten grote indruk. Alles bij elkaar een cursus die elke JmeO-er gedaan zou moeten hebben die wel eens een rampenfoto’s onder ogen kreeg en dacht “hoe kan ik helpen?”

 Dit leren helpen is op heel veel verschillende manieren gebeurd. Met de plaatselijke brandweer is een grote oefening gedaan, meerdere kleine oefeningen op, in en rond Heidebeek en ’s Heerenhof en uiteindelijk een grote laatste oefening in een groot pand in Wapenveld. Tijdens deze oefening die zich afspeelde in een oorlogsgebied met vluchtelingen, moesten 18 slachtoffers van een terroristische aanval uit een pand gered worden. Angstige vluchtelingen, schot- en granaatwonden, opdringerige media, rookontwikkeling, paniek en dreiging van nieuwe aanvallen bemoeilijkten de reddingspogingen en vergde het uiterste van het team dat zich desondanks prima van hun taak hebben gekweten.

Kortom, een succesvolle cursus met veel nieuwe potentiële leden voor RescueNet, dat hiermee een steeds groter wordend team van mensen beschikbaar gaat krijgen om snel en praktisch, gedreven door God’s liefde, te kunnen reageren op de rampen van deze wereld.